info@ergotherapy-kalymnos.gr

22430 50563 69457 26824

H Εργοθεραπεία

Με λίγα λόγια...

Η Εργοθεραπεία βοηθάει τα άτομα (παιδιά ή ενήλικες) να αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες απαραίτητες ώστε να συμμετέχουν και να εκτελούν ανεξάρτητα δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Αυτό επιτυγχάνεται έχοντας ως βασικό εργαλείο το παιχνίδι και τις σκόπιμες δραστηριότητες.

Ο ορισμός της Εργοθεραπείας

Γνώριζες Ότι

Η Εργοθεραπεία στην Αρχαία Ελλάδα
Πολλοί πιστεύουν πως η Εργοθεραπεία αποτελεί ένα καινούργιο επάγγελμα των τελευταίων χρόνων. Η αλήθεια είναι πως έχει σημείο έναρξης από τα αρχαία χρόνια.

Υπάρχουν αναφορές για θεραπευτική χρήση δραστηριοτήτων ακόμη και στην Αρχαία Ελλάδα.
Η Εργοθεραπεία στο πέρασμα του χρόνου
Στο πέρασμα των αιώνων η σκόπιμη ενασχόληση με δραστηριότητες (καλλιτεχνικής κυρίως φύσεως), αποδεικνύεται πως έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενών.

Έτσι επιφέρει ριζικές αλλαγές στα ισχύοντα συστήματα περίθαλψης και καθιερώνεται ως μία εναλλακτική και δραστική θεραπεία.
Η Εργοθεραπεία στη Σύγχρονη Ελλάδα
Ως επάγγελμα, αναγνωρίζεται στην Ελλάδα από το 1946 με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αρχή του Εμφυλίου με στόχο την αποκατάσταση των αναπήρων πολέμου.
Τα πρώτα τμήματα στη χώρα μας
Το πρώτο τμήμα Εργοθεραπείας στην Ελλάδα λειτούργησε στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας το 1949, ενώ στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο λειτούργησε το πρώτο τμήμα εργοθεραπείας για ψυχικά ασθενής το 1954.
Οι Πρώτες Πτυχιούχοι Εργοθεραπεύτριες
Η Ρούλα Γρηγοριάδου ήταν η πρώτη διπλωματούχος εργοθεραπεύτρια της Ελλάδας το 1949, με πτυχίο από τη Σχολή Εργοθεραπείας Dorset House στην Αγγλία (η Σχολή Εργοθεραπείας Dorset House στην Αγγλία είχε προσφέρει μία υποτροφία διδάκτρων στο Υπ. Υγείας & Πρόνοιας της Ελλάδας το 1938, για μία Ελληνίδα φοιτήτρια).

Αναλύοντας τον Ορισμό...

Έργο

Με τον όρο Έργο αναφερόμαστε σε κάθε δραστηριότητα, εργασία, δουλειά, δράση, πνευματική ή σωματική απασχόληση, φυσική ή ψυχική προσπάθεια, με την οποία το άτομο εμπλέκεται. Η εμπλοκή αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ανάλογων δεξιοτήτων, ικανοτήτων και τη διάθεση χρόνου και ενέργειας από το άτομο .

Τομείς Ζωής / Τομείς Λειτουργικής Ενασχόλησης

Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε στους τομείς που βρίσκονται σε συνάφεια με την ανάπτυξη του κάθε ατόμου, όπως επίσης με το κοινωνικό και πολιτιστικό του επίπεδο. Οι τομείς αυτοί είναι ομαδοποιημένοι σε τρεις επιμέρους ενότητες:

Αυτοφροντίδα - Αυτοϋπηρέτηση

Αφορά την αυτοφροντίδα την αυτοϋπηρέτηση και τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής. Περιλαμβάνονται οι βασικές καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, με σκοπό τη συμμετοχή του σε άλλους τομείς της ζωής
(προσωπική υγιεινή – διατροφή – ένδυση – μετακίνηση – φροντίδα υγείας – επικοινωνία – κοινωνικότητα)

Εργασία - Παραγωγικότητα

Αφορά κάθε παραγωγική δραστηριότητα (αμειβόμενη ή μη) που βοηθά στην ανάπτυξη, στην κατανόησητην / ικανοποίησητη των αναγκών του ατόμου με σκοπό την επιβίωση και κοινωνική αποδοχή του. Όσον αφορά στα παιδιά, ο τομέας είναι συνυφασμένος με την εκπαιδευτική διαδικασία. (διαχείριση σπιτιού – φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων ή άλλων – εκπαιδευτικές δραστηριότητες – εργασία)

Ελεύθερος χρόνος - Ψυχαγωγία

Αφορά όλες τις δραστηριότητες που επιτρέπουν σε ένα άτομο/ομάδα την έκφραση των αναγκών του/ς για δημιουργία και εκτόνωση. Έγκειται στην επιθυμία του κάθε ατόμου ποια δραστηριότητα θα επιλέξει, βάσει του κοινωνικού και πολιτιστικού του πλαισίου. Στόχος η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η χαλάρωση και η ψυχική ευχαρίστηση από τις δραστηριότητες οποίες συμμετέχουν (αθλητισμός – ταξίδια – χόμπι).

Βασικές δεξιότητες

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε όλες εκείνες τις δεξιότητες που τα άτομα είτε δεν έχουν αποκτήσει, είτε έχουν χάσει, είτε έχουν χάσει την επάρκειά τους και η ύπαρξη τους αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί κάθε άτομο να συμμετέχει με επιτυχία στους τομείς ζωής. Χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:

1

Κινητικές δεξιότητες

Αδρή κίνηση, λεπτή κίνηση, συντονισμός κλπ.

2

Αισθητηριακές δεξιότητες

Αντίληψη, αναγνώριση αισθητηριακών ερεθισμάτων: οπτικών, ακουστικών, γευστικών, οσφρητικών, απτικών, ιδιοδεκτικών, αιθουσαίων.

3

Γνωστικές δεξιότητες

Μνήμη, συγκέντρωση, προσανατολισμός, επίλυση προβλήματος κλπ.

4

Ψυχολογικές - Ενδοπροσωπικές δεξιότητες

Συναισθήματα, αυτοεκτίμηση, συνήθειες, ενδιαφέροντα κλπ.

5

Κοινωνικές - Διαπροσωπικές δεξιότητες

Επικοινωνία, κοινωνικότητα, δυαδική – ομαδική αλληλεπίδραση.

Σε ποιους απευθύνεται

Από όλα τα παραπάνω, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι η Εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη υγείας η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων ζωής και δεξιοτήτων και των διαταραχών που συνδέονται με αυτές.

Έτσι απευθύνεται σε άτομα βάσει της ηλικίας τους, αλλά και των διαφορετικών τομέων ζωής. Ένας αδρός διαχωρισμός είναι o παρακάτω:

Παιδιατρική Εργοθεραπεία

Παιδιατρική Εργοθεραπεία Κάλυμνος

Αφορά παιδιά με Νοητική υστέρηση, σύνδρομα, αναπτυξιακές διαταραχές, εγκεφαλική παράλυση, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοκινητική καθυστέρηση, Αισθητηριακές δυσλειτουργίες.

Στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου Ειρήνης Τυράκη, προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες Παιδιατρικής Εργοθεραπείας.

Ψυχιατρική Εργοθεραπεία

Ψυχώσεις, νευρώσεις, διαταραχές διάθεσης, διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχές διατροφής, αλκοολισμός, κατάχρηση ουσιών

Δεν παρέχεται

Γηριατρική Εργοθεραπεία

Γεροντική άνοια, νόσος Alzheimer, νόσος Parkinson, κατάθλιψη, εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνιος πόνος, ρευματοειδής αρθρίτιδα)

Δεν παρέχεται

Νευρολογική Εργοθεραπεία

Απευθύνεται σε ενήλικες με εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυασθένειες

Δεν παρέχεται

Κλείστε σήμερα την πρώτη αξιολόγηση

Και ενημερωθείτε για τη δική σας περίπτωση...

Ο Εργοθεραπευτής

Την πρακτική εφαρμογή της Εργοθεραπείας αναλαμβάνει ο Εργοθεραπευτής, κύριος ρόλος του οποίου είναι να βοηθήσει προληπτικά, θεραπευτικά ή αποκαταστασιακά το άτομο που βιώνει δυσκολίες στους τομείς ζωής.

Είναι σημαντικό ο Εργοθεραπευτής να είναι εφοδιασμένος με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει το άτομο, να δημιουργήσει θεραπευτική σχέση μαζί του και να θέσει τους κατάλληλους θεραπευτικούς στόχους για την παρέμβαση.

Κάποια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας εργοθεραπευτής είναι η ολιστική θεώρηση του ατόμου, ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η ενσυναίσθηση, η αλληλεπίδραση, η σεμνότητα, η ευελιξία.

Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου

Στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου εφαρμόζουμε μία σειρά από στάδια που αποτελούν την εργοθεραπευτική διαδικασία. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για αυτά στην ενότητα υπηρεσίες.

Ζητήστε Αξιολόγηση

Μπορείτε να κλείσετε σήμερα την πρώτη συνεδρία αξιολόγησης στο Κέντρο Εργοθεραπείας Καλύμνου συμπληρώνωντας τα στοιχεία σας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

To Top ↑